Dan univerze v Ljubljani

Na današnji dan, 3. decembra 1919, je bilo na Univerzi v Ljubljani prvo predavanje.

Še pred 20. stoletjem je bilo že nekaj teženj po ustanovitvi Univerze v Ljubljani (na primer poskusi z Academio operosorum Labacensium v 17. stoletju, Ecole centrale v času Ilirskih provinc, v začetku 19. stoletja). Študentje iz območja današnje Slovenije, ki je bila pod Avstro-Ogrsko, so povečini študirali na Dunaju.

Po koncu prve svetovne vojne je nova jugoslovanska vlada podprla zakon o ustanovitvi Univerze Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani s Pravno, Filozofsko, Tehniško, Teološko in dvoletno Medicinsko fakulteto. Nekdanji Deželni dvorec v Ljubljani, zgrajen leta 1902, so namenili sedežu Univerze. 23. julija 1919 je regent Aleksander podpisal zakon o univerzi. Več kakor mesec pozneje pa je bilo s kraljevim odlokom imenovanih 18 profesorjev, nato pa so bili izvoljeni rektor ter dekani. 3. decembra 1919 pa je bilo prvo predavanje. V prvem letu (1919/1920) se je na univerzo vpisalo 942 študentov, od tega tudi 28 žensk.

Novoustanovljeno univerzo so spremljale hude finančne težave in večkrat so študentje, profesorji in druga politična javnost protestirali na shodih za njeno ohranitev. Ob njeni 10. obletnici, leta 1929, je rektor dr. Milan Vidmar prosil za protektorat kralja Aleksandra I. Od leta 1929 do italijanske okupacije je tako univerza nosila njegovo ime – Univerza kralja Aleksandra I.

Tako kot so se spreminjali oblastniki, se je spreminjalo tudi ime Univerze – na primer, med leti 1979 in 1990, so Univerzo poimenovali po slovenskem politiku in ideologu Edvardu Kardelju. Od 1990 dalje nosi uradno ime Univerza v Ljubljani.

Danes je Univerza v Ljubljani najstarejša in največja univerza v Sloveniji.
V fototeki hranimo fond fotografij časopisa Slovenec, ki je izhajal med obema vojnama in med njimi je tudi nekaj takih fotografij, ki prikazujejo začetke Univerze.
(Pripravila: Urša Valič)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.