Dan republike

29. in 30. november sta bila v Socialistični federativni republiki Jugoslavij (pred tem Federativni ljudski republiki Jugoslaviji) določena za državna praznika ter imenovana za Dan republike.

Na današnji dan, 29. in 30. novembra 1943, je bilo v Jajcu v današnji Bosni in Hercegovini 2. zasedanje AVNOJ-a (Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije), na katerem so bile postavljene smernice za ureditev nove Jugoslovanske države. Razglašeno je bilo novo zakonodajno telo, ustanovili so novo vlado (Narodni komite osvoboditve Jugoslavije – NKOJ) ter na predlog Moše Pijada Josipu Brozu Titu podelili naziv maršala.

V socialistični Jugoslaviji so se na Dan republike odvijale raznovrstne slovesnosti. Za prvošolčke je bil to še posebno izjemen dan, saj so bili iz Cicibanov sprejeti med Pionirje. Ob tem so dobili modre kape in rdeče rutice, priseči pa so morali s častno pionirsko zaobljubo:»Pred pionirsko zastavo obljubljam, da se bom marljivo in vztrajno učil. S svojim znanjem in pridnostjo želim zdaj in ko odrastem koristiti naši socialistični domovini Jugoslaviji in vsem njenim delavnim ljudem. Obljubljam, da bom zvest tovariš in dober človek. Vse moje delo in ravnanje naj pokažeta, da sem vreden otrok svojega ljudstva in vreden član velike družine narodov, ki hočejo po poti napredka, pravice in miru«.(Vir: Wikipedija – Zveza pionirjev Jugoslavije)

Pionir je moral biti:

P-ošten
I-skren
O-likan
N-eustrašen
I-znajdljiv
R-adodaren

Ta vizualno in besedno bogati spektakel je bil namenjen indoktrinaciji in iniciaciji otrok v socialistično družbo in s tem njeno miselnost. Nekaj fotografij Dneva republike, ki jih hranimo v naši fototeki, si lahko pogledate v galeriji.

Se prepoznate na fotografiji? Prepoznate vašega sorodnika, prijatelja ali znanca? Veseli bomo, če se boste oglasili pri nas v fototeki in skupaj z nami dopolnili informacije o zbirkah!
(Pripravila: Urša Valič)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.