Pogreb komandanta Staneta v Črnomlju.

8. novembra 1944, je bil v Črnomlju pokopan slovenski general Franc Rozman – Stane.

Franc Rozman se je rodil 27. marca 1911 v Spodnjih Pirničah pri Ljubljani v delavski družini. Njegov oče, železniški delavec, je umrl med prvo svetovno vojno v Rusiji, kar je še dodatno vplivalo na poglobitev revščine in uboštva družine. Frančevi sestri sta morali v sirotišnico, z bratom pa sta ostala v skrbništvu v Pirničah. Franc je pri petnajstih letih postal hlapec v gostilni, pozneje pa se je izučil za pekovskega pomočnika.

Franc Rozman si je nenehno prizadeval, da bi postal vojak. V obdobju med obema vojnama, po zavrnitvi vpisa v vojaško šolo in neuspeli priključitvi k italijanskim etiopskim silam, se je pridružil španski državljanski vojni kot eden izmed prvih jugoslovanskih prostovoljcev v republikanski vojski ter postopno napredoval iz poročnika v poveljnika bataljona. Leta 1941 se je vrnil v Slovenijo in se pridružil partizanom ter leta 1942 postal poveljnik 1. štajerskega partizanske brigade, pozneje reorganizirane v Drugo grupo odredov. Leta 1943 je postal poveljnik Glavnega štaba NOV in POS s činom general-lajtnanta (generalpodpolkovnik). Leta 1944 se je smrtno ponesrečil pri preizkušanju novega orožja in še isti dan umrl v bolnišnici v Črnomlju. Nekaj dni po tem je bil proglašen za narodnega heroja.

Banka Slovenije je ob obletnici njegovega rojstva, leta 2011, izdala kovanec z njegovo podobo in zvezdo, ki buri duhove prebivalcem Slovenije, zaradi ambivalentne vloge, ki jo Franc Rozman –Stane ima v spominu prebivalcev Slovenije: za nekatere je bil junak, za druge pa morilec. Oba pogleda pa sta plati iste medalje, se pravi zgodovine 20. stoletja.

(Pripravila: Urša Valič)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.