Zbirka Sandija Jesenovca

Skrbnica: Jožica Šparovec

Muzej novejše zgodovine Slovenije je leta 8. 11. 2005 od upokojenega fotografa Sandija (Aleksandra) Jesenovca (Biografija Sandija Jesenovca), dolgoletnega urednika revije Fotoantika, odkupil 2.496 posnetkov iz obdobja med 1944 do 1990, to je črno-belih fotografij ter negativov na filmu in na steklenih ploščah.
V zbirki je 132 posnetkov iz 2. svetovne vojne, med leti 1944 in 1945, ko se je Jesenovec kot član Geodetske sekcije Štaba IX. korpusa nahajal na Notranjskem in Primorskem. Prve posnetke in sicer portrete borcev je naredil konec marca 1944 na Osolniku nad Škofjo Loko s fotoaparatom na film 6 x 9 cm, ki ga je od nekod prinesel obveščevalec Stane. Film je razvil v neki hiši na kmetiji za Osolnikom, kar v menažki, in izdelal fotografije. Ker ni bilo elektrike, si je pomagal z baterijsko svetilko. Po sovražni ofenzivi so se 14. avgusta 1944 preselili v gozd nad Lokvami, kjer so imeli fotolaboratorij v edini nepožgani baraki, člani geodetske sekcije pa so bili nastanjeni v Vinklerjevi hiši na Lokvah. Septembra 1944 se je pri njih oglasil fotograf Edi Šelhaus z obvezano glavo, saj se je težko ranil na Gorenjskem in se po daljšem zdravljenju napotil preko Primorske na osvobojeno ozemlje na letališče v Belo Krajino, da bi odšel v Bari. Tu ga je Jesenovec fotografiral. Med posnetki iz 2. svetovne vojne je veliko posnetkov članov geodetske sekcije in drugih partizanov, od komandantov do kurirjev, ki so se želeli fotografirati za spomin, zanimivi pa so posnetki spuščanja zavezniške pomoči in dovoza v zbirni center v Cerknem, nekaj krajinskih posnetkov, npr. zanimiv mlin na vodo, kjer so mleli žito za partizane, oprema za geodetsko sekcijo, umik in pohod geodetske sekcije z opremo skozi Trnovski gozd proti Trstu. Tako so v zbirki pomembni posnetki iz maja 1945: zavezniška komisija v Koprivi 2. maja, zbiranje Tržačanov v osvobojenem Trstu na Piazza Unità 4. maja, demonstracije prebivalstva v Gorici proti angloameriški vojaški zasedbi dela slovenskega Primorja (tu v Gorici je Jesenovec v foto delavnici Mio razvil zadnje tri filme, ki jih je posnel v vojnem času), v drugi polovici maja 1945 pa je Jesenovec dobil nalogo, da skupaj z ekipo, ki jo je vodil dr. Aleksander Gala – dr. Peter, izdela natančno fotografsko dokumentacijo partizanskih bolnic Franje in Pavle, da bi se na fotografijah ohranilo stanje, kakršno je bilo ob koncu vojne, preden bi barake pričele propadati in bi se inventar razgubil. Tako imamo v zbirki o bolnici Franji 36, o bolnici Pavli pa 28 želatinastih klorsrebrobromidnih fotografij v formatih 8,4 x 5,9 cm in 8,2 x 11,1 cm, medtem ko je neznano nahajališče originalnih negativov, pankromatska steklena fotografska plošča 9 x 12 cm ali pankromatski leica film formata 24 x 36 mm. Jesenovec je fotografiral z mehovko 9 x 12 cm na plošče in fotoaparat Rolleiflex z dodatkom za leica film, ki ga je nabavil dr. Gala, negative in izdelane fotografije je predal dr. Gali, za svoj osebni arhiv pa je izdelal še kopije. Fotografije o bolnici Franji so bile pomembno dokumentarno gradivo pri obnovi uničene bolnice. Jesenovec je bil tudi zadnji, ki je fotografiral bolnico Pavlo, saj so jo kmalu nato porušili.
Po koncu vojne, ko je bil Jesenovec imenovan za referenta fotosekcije Tehničnega odseka Tržaškega vojnega področja s sedežem v Vipavi, je fotografsko dokumentiral obnovo Primorske. Tako imamo v zbirki posnetke raznih delovnih akcij na Primorskem (gradnja cest, hiš, vasi, porušenih mostov), demonstracij prebivalstva v Gorici proti angloameriški vojaški zasedbi dela slovenskega Primorja 18. 11. 1945, pisanja parol po zidovih hiš in gradenj slavolokov v Vipavski dolini ter pogozdovanja Nanosa spomladi 1946, nato pomembne in veličastne prvomajske proslave in telovadnega zleta l. 1946 v Trstu, kjer je fotografiral tudi Edija Šelhausa med filmanjem. Sledijo posnetki planinskih ljudskih taborov, proslav in festivalov dela poleti 1946, pogrebov in odkritij plošč ipd. Po letu 1946 so zanimivi posnetki prve Balkanijade v Ljubljani l. 1947, prizori iz življenja v Škofji Loki in okolici, tudi nogomet, v Tivoliju v Ljubljani pa motokros in kiparjenje v Jakopičevem paviljonu, udarniško delo na Starem vrhu in Lubniku, veliki snežni zameti v Ljubljani l. 1952, podiranje tračnic na Celovški cesti v Ljubljani l. 1960, iz 70-tih in 80-tih let pa so posnetki raznih prireditev, proslav, tekmovanj, življenja upokojencev in šolarjev večinoma v Tacnu in Vižmarjih-Brod v Ljubljani ter 42 posnetkov kipov kiparja Staneta Keržiča.
Poleg fotografij Sandija Jesenovca je v zbirki tudi nekaj fotografij drugih in neznanih avtorjev iz 2. svetovne vojne, saj je Jesenovec naredil usluge tudi raznim partizanom, ki jim je razvil filme ali reproduciral fotografije, pa so ostale pri njem ali pa našli fotografije pri ujetnikih ali padlih sovražnikih. Avtorji 20 fotografij, na katerih so padli ali usmrčeni partizani, so škofjeloški gestapovci, ki so filme med vojno prinesli razvijat v atelje Julijane Šelhaus v Škofjo Loko, kjer se je Jesenovec učil za fotografa. Čeprav je bilo najstrožje prepovedano pripovedovati, kaj so razvijali in je pri razvijanju prisostvoval gestapovec, se mu je posrečilo nekaj nerazvitih fotografij skriti pod povečevalni aparat in jih razviti kasneje. Avtorji 17 fotografij, ki prikazujejo požgano Rašico, ostanke mostu alil hleva, padle nemške policiste (Luksemburžane) v Rovtu 12. 12. 1941, oklepnik nemške policije v Škofji Loki in požig Dražgoš po bitki januarja 1942, so večinoma omenjeni Luksemburžani, ki pa po informacijah Sandija Jesenovca nikoli niso imeli pomislekov proti črnemu razmnoževanju fotografij.

Vir: Jesenovec, Sandi: Moja partizanska fotografija : Sandi Jesenovec – Aco, januar 2006 (tipkopis)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: