Biografija o Sandiju (Aleksandru) Jesenovcu

Rodil se je 1.1.1926 v Puštalu 34 v Škofji Loki v družini osmih otrok. Oče je bil železniški uradnik, mati pa šivilja.

V Škofji Loki je dokončal pet razredov osnovne šole in tri razrede meščanske. Z
nemško okupacijo l. 1941, ko so vse šole zaprli, se je končalo njegovo tedanje šolanje in sanje, da bi po končani meščanski šoli nadaljeval študij radiotehnike. Zato se je s 1.6.1941 v fotografski firmi Šelhaus v Škofji Loki (pri Julijani Šelhaus, mami fotoreporterja Edija Šelhausa) kot vajenec pričel učiti za fotografa.

3.8.1943 je odšel v partizane, v 1. četo Gorenjskega odreda, kjer je bil borec do konec septembra, nato je bil dodeljen četrti Jeseniški četi, zatem 1. bataljonu Gorenjskega odreda kot spremljevalec bataljonskega komisarja. Do kapitulacije Italije je bilo fotografiranje na Gorenjskem zaradi stroge konspirativnosti prepovedano, po tem času, predvsem pa od l. 1944 pa so lahko pričeli fotografirati. Jesenovec je bil 9.6.1944 dodeljen Geodetski sekciji pri Štabu IX. korpusa, ki je bila na Lokvah sredi Trnovskega gozda, da bi ustanovil fotografski laboratorij za geodetske potrebe. Tako se je pričel spet aktivno ukvarjati s fotografijo. V laboratoriju naj bi opravljali le tehnično fotografijo, a je fotografiral tudi za druge potrebe. Pozimi l. 1944 se je sekcija preselila v Čepovan, nato so se še večkrat selili. Fotografiral je člane geodetske sekcije in druge partizane, ki so se želeli fotografirati za spomin, motive v zaledju, osvoboditev Trsta in Gorice idr.. Po koncu vojne so Geodetsko sekcijo priključili Gradbenemu odseku PPNOO (Poverjeništvo pokrajinskega NOO) za Slovensko Primorje, kjer je bil referent foto sekcije in skrbel za foto dokumentacijo. Fotografiral je porušene vasi in povojno obnovo, udarniška dela, akcije za priključitev Primorja v matični Sloveniji (manifestacije, povorke, proslave 1. maja), fotografsko je dokumentiral partizanski bolnici Franja in Pavla (maj 1945) ipd.

Ob koncu leta 1946, ko je bil formalno demobiliziran, se je zaposlil na Ministrstvu za notranje zadeve v Ljubljani in se posvetil kriminalistično-tehnični fotografiji. Opravil je pomočniški in mojstrski izpit iz poklicne fotografe ter dokončal nižjo in višjo gimnazijo. V srednji šoli za notranje zadeve je več let predaval fotografijo in napisal skripto o kriminalistični fotografiji ter objavil več člankov. Bil je urednik revije Fotoantika (1979-2005), tu je objavil preko 20 prispevkov. Sodeloval je pri fotografskih razstavah, najprej v Fotoklubu Ljubljana, kasneje pa v Društvu poklicnih fotografov Slovenije. Za uspešne nastope na razstavah je prejel več nagrad.

Vir: Jesenovec, Sandi: Moja partizanska fotografija : Sandi Jesenovec – Aco, januar 2006 (tipkopis)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: