Pol stoletja od tragedije pri Lahovčah

Image EXIF Data

  • Date Taken: 01 Jan 1970, 00:00:00
  • Camera:
  • Focal Length: 0
  • Aperture: f/0
  • ISO: 0
  • Shutter Speed: 1/inf second

Jutri bo minilo petdeset let od največje letalske nesreče na slovenskih tleh. V letalski tragediji, 1.septembra 1966, je v gozdu pri Lahovčah življenje izgubilo 98 od skupno 117 potnikov in članov posadke letala britanske družbe Britannia Airways. 

“Dva poka, ogenj, dim, vpitje in jokanje, kriki obupa, smrad po ožganem mestu – to je pretresalo nočno tišino. In potem zavijanje siren, žarometi avtomobilov, preživeli, strahotno prizorišče…” je prve trenutke po nesreči opisal časopis Gorenjski Glas.

Največja letalska nesreča se je pripetila ob 0.40 uri zgolj 2,5 kilometra od vzletno – pristajalne steze Letališča Ljubljana. Že naslednji dan se je začelo iskanje vzrokov za nesrečo, saj so vsi radionavigacijski instrumenti na Letališču delovali brezhibno.

 

DE4679_10

DE4679_10: Brnik, september 1966. Foto: Miloš Švabić.

Uradni vzrok nesreče je bil znan šele dve leti kasneje. Vzrok za napako pilotov je bil napačen višinski izračun, zato je letalo pričelo prezgodaj pristajati.

V soboto, 3. septembra 1966 je nato pred dvorano v Taboru v Ljubljani potekala žalna slovesnost. Pred dvorano se je zbralo več kot tisoč ljudi – med njimi tudi svojci, zastopniki oblasti, člani britanskih diplomatskih predstavništev v Jugoslaviji ter prebivalci Ljubljane in okolice.

 

 

FS1654_010

FS1654_10: Komemoracija na Taboru za žrtvami letalske nesreče na Brniku. Ljubljana, 3. september 1966. Foto: Sašo Bernardi.

 

Deseti dan po nesreči so z letališča Brnik v Veliko Britanijo odpeljali 97 krst. “Zadnje slovo je bilo tiho, skoraj neopazno, brez ceremonij. Tudi fotoreporterjem časopisov niso dovolili nobenih posnetkov, ” je poročal Gorenjski glas. Naslednji dan je v bolnišnici poškodbam podlegla še ena ponesrečenka, tako da se je končno število povzpelo na 98 žrtev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: